Do 10 mrt: Het was jarenlang een ietwat treurig ogende hoek: de winkelplint bij de parkeergarage aan het Koningsplein, tegenover ‘de kleine Albert Heijn’. Vorig jaar werd de Stadswachter opgeleverd, het plein ging op de schop en als kers op de taart opende vandaag Fish & Nuts er de deuren. Een viszaak, eetgelegenheid en notenhandel ineen.

“Andere mensen durfden de locatie niet aan”, zegt eigenaar Hassan Meftah (33). “Het plein lag nog open toen ik hier kwam kijken, maar ik geloof in mijn eigen kracht.”

Hij liep al langer rond met plannen voor een eigen onderneming: Meftah werkte jarenlang als leidinggevende bij transportbedrijf Veolia en runde een tijdje parttime een viszaak. “Daar ben ik uiteindelijk mee gestopt, maar het begon toch weer te kriebelen.”

Gezond
Fish & Nuts is een viszaak waar mensen ook aan tafel kunnen eten, zo kun je voor 1,75 euro 100 gram vis uit de vitrine aanwijzen die dan wordt gebakken of op de grill wordt bereid. Daarnaast zijn er straks – na de eerste openingsweek – bijvoorbeeld schotels met tilapia of dorade te krijgen. Die worden geserveerd met rijst of glutenvrije friet.

Het noten-aspect van de zaak komt deels voort uit de achterliggende cultuur, vertelt Meftah. Hij laat een schaal Marrokaanse couscous zien waarin noten en pijnboompitten zijn verwerkt. “Lekker én vooral gezond. Er zijn tientallen recepten waarbij vis en noten mooi samengaan.” Even goed is er Hollandse nieuwe en kibbeling te krijgen.

Vader
Het gezonde aspect komt op veel verschillende manieren terug: geen coca cola, maar biologische cola. Er zijn smoothies te krijgen en een aparte hoek is ingeruimd voor allerlei soorten noten, maar ook olijven. “Stuk voor stuk gezonde kwaliteitsproducten”, aldus Meftah.

Grappig detail: Meftah is de zoon van de allereerste Marrokaanse slager die in Tilburg een eigen zaak op poten zette. “Ja, ik had ook iets met vlees kunnen doen, maar aan vlees kleeft de laatste jaren een ongezonder imago. Plus heb ik meer affiniteit met vis en is er in het centrum van Tilburg geen viszaak meer te vinden.” Hij pauzeert, glimlacht: “Het harde werken heb ik dan wel weer van mijn vader meegekregen.”

door Bas Vermeer

Link naar het artikel: https://www.bd.nl/stadsgezicht-tilburg/nieuw-leven-aan-hoek-koningsplein-eet-vis-en-notenzaak-fish-en-nuts~ae53da6a/